Művelődési
Központ
2023. március 24.
Agrár- és élelmiszergazdasági értékeink

A települési értéktár néhány agrár- és élelmiszergazdasági értékét ismerhették meg behatóbban a Múzeumi esték résztvevői 2023. március 23-án az Orlai házban. Az est házigazdája Csete Gyula, a muzeális gyűjtemény szakmai vezetője volt.

Körösi Mihály alpolgármester, a 10 éves települési értéktár bizottság elnöke köszöntőjében elmondta, a mai este jó alkalom arra, hogy az érdeklődők az értékek tulajdonosaival személyesen találkozzanak, ugyanis értéktárnak célja az is, hogy reklámot adjon ezeknek a termékeknek.

 

A Berényi Méz négy fajtájáról Zsibritáné Paczuk Anikó beszélt, kifejtette, a méhészkedést 1973-ban apósa, Zsibrita Pál még hobbiként kezdte, majd 1990 körül ezt választotta főállásának. A családi gazdasághoz férjével, ifjabb Zsibrita Pállal a 2000 évek elején csatlakoztak. Jelenleg 130 méhcsaládot tartanak. A mézet rendezvényeken, vásárokon és a helyi piacon értékesítik. Szólt arról is, Magyarországon 2016-ban indult el a Mézes reggeli programja. Ennek keretében az iskolákban a gyerekeknek a méhekről és a mézfogyasztásról beszélnek.  

 

Musztafa Achmed Oszman fagylaltjáról maga névadó: Musztafa Achmed Oszman és a fia beszélt. Kifejtette, cukrászatuk 76-77 évvel ezelőtt kapta meg az engedélyt, azóta is minden évben főzik a fagylaltot. Fia, ifjabb Musztafa Achmed Oszman hangsúlyozta, az évtizedek során a gépesítés fejlődött, de a gyártás technológiája ugyanaz maradt, ma is az eredeti alapanyagokat: tejet, tojást és gyümölcsöt használnak fel. Színezést is természetes alapanyagokkal oldják meg, ezek közül az egyik a cékla. Ha lehetséges, akkor ezeket a hozzávalókat a térségből szerzik be, hogy támogassák a helyi termelőket. Mivel tartósítószert sem használnak fagylaltjuk minőségmegőrzési ideje 72 óra.

 

A töltött káposztához kapcsolódva Mórocz György a töltött káposzta fesztivál történetét elevenítette föl. Szólt arról, a 2000-es évek elején látták, hogy a környező települések fesztiválokat rendeznek. A Baráti Egylet Mezőberényért Egyesület egyik célja a hagyományőrzés, ezért arra gondoltak, mivel a töltött káposzta nemzeti eledelünk, ők ennek az ételnek rendeznek eseményt. Tapasztatszerzésre a Tokajhegyalján fekvő Rátka falucskába utaztak el. Az első fesztivált 2011-ban tartották meg, ezen 24 csapat főzött. Később már 43-44 közösség vállalta a főzést, és alig fértek el a városi ligetben.

 

A rendezvény végén a résztvevők mézet és fagylaltot kóstoltak.  

 

GALÉRIA